Små brudepiker i en mehndi-sermoni

Bildedryss fra et Pakistansk bryllup

Det er svært mange som er nysgjerrig på pakistanske bryllup – og lurer på hvordan pakistanere feirer bryllup og hva de gjør i så mange dager. Pakistanske bryllup forbindes gjerne med farger, dans og haugevis av tradisjoner, og selvfølgelig god MAT! Det er alltid gøy for meg å være fotograf til et Pakistansk bryllup. Jeg tenkte å dele noen få bilder fra dette herlige bryllupet i Asker/Oslo.

Dag 1: Mehndi

Den første dagen i et pakistansk bryllup kalles Mehndi (henna). Denne dagen kler alle seg i fargerike klær og typiske mehndi farger er gul, grønn, lilla og rosa. Man kan likevel kle seg i andre farger om man ønsker. Bruden kler seg tradisjonelt i gult denne dagen. Når brudeparet sitter på scenen er det vanlig at parets familie og deres nærmeste går opp og gir de gode ønsker for fremtiden. Samtidig påfører de litt mehndi på hendene til paret, tar olje i håret deres og gir de mithai (pakistanske søtsaker). Dette markerer starten på de “offisielle” bryllupsaktivitetene. Det avsluttes gjerne med flere dansenummer fra parets nærmeste venner og familie, som selvfølgelig har pyntet seg i fine og fargerike pakistanske klær.

Dag 2: Baraat

Dette er hoveddagen hvor nikaah-sermonien (vielsen) skjer. I korte trekk er dette dagen hvor brudgommen med følge kommer og “henter” sin kommende brud. Brudgommen og brudefølget ankommer ofte lokalene dansende sammen med live trommeshow, hvor de blir tatt i mot med blomster av brudens familie og venninner. Etter at Brudgommen har entret scenen – er det klart for brudens store entre! Bruden kler seg vanligvis i rødt denne dagen, og er ofte pyntet med gullsmykker. Når paret har satt seg på scenen skjer Nikaah sermonien og deretter får de gaver fra venner og familie utover kvelden. Når brudeparet skal forlate lokalene sammen, er det et følelsesladd øyeblikk for bruden og hennes familie. Det markerer offisielt at bruden forlater sitt barndomshjem og starter sin egen familie.

Dag 3: Walima

Dette er en bryllupsfest arrangert etter den offisielle baarat-dagen, og er en slags roligere bryllupsfest/reception hvor det inviteres til mat/kake. Det er avslutningen på 3/4 dager med festligheter.

Trenger du fotograf til et pakistansk bryllup eller har noen andre spørsmål, må du gjerne Ta kontakt med meg. Fotografering i Pakistansk bryllup er svært annerledes og mye mer tidskrevende enn vestlige bryllup. Da er det jo en fordel at fotografen kjenner til alle skikker og tradisjoner som kan være viktige å få med på denne dagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *