Utsikt-fra-preikestolen

5 tips: Klær til fotografering!

Hjelp! Jeg har bestilt fotografering, men hva skal jeg ha på meg? Bør vi ha på oss like klær? Det er få spørsmål jeg får like ofte før fotografering, som tips til klær.


Det er veldig viktig at man har på seg klær som ikke ødelegger bilde. Det er nok det veldig mange er redd for å gjøre. Derfor har jeg lagd en liten guide med 5 tips til klær ved fotografering. Dette er tipsene jeg har delt med folk jeg skal fotografere tidligere. Det viktigste er å huske på at man har på seg noe som føles riktig ut i forhold til hvem du er, for bilde skal først og fremst vise hvem du er. Da er det ikke fint å gå i noe som føles mer som en uniform, det vil vises både på bildene og det vil også påvirke hvor mye eller lite du liker bildene i ettertid.

1. Føl deg komfortabel

Det viktigste av alt er at man har på seg klær som man føler seg veldig komfortabel i! Du har sikkert hørt dette før, men det er faktisk det aller viktigste tipset i forkant av en fotografering. Derfor så jeg velger å gjenta det enda en gang. Har du på deg klær som får deg til å føle deg komfortabel og avslappet, så vil det vises på bildene. Det vil også synes dersom du har på deg noe som IKKE får deg til å føle deg komfortabel. Så det å ha på seg en genser eller en kjole som strammer litt ekstra, vil få deg til å se stiv ut på bildene og det vil synes. Så det første tipset er også det viktigste på denne listen.

2. Koordiner farger

Det andre tipset er å tenke på at fargene du velger skal være koordinerte, det betyr ikke nødvendigvis at dere trenger å ha på dere uniformerte antrekk. Koordinerer dere farger kan dere velge antrekk som står i harmoni sammen, og gjør at bildet også føles harmonisk. Ønsker du å gå dypere inn på dette kan du lese mer om hvordan du kan kombinere farger ved å bruke farge “the color wheel”. Jeg vil anbefale at du/dere velger 1-3 farger som “går igjen” i valg av antrekk, og dermed ikke velger farger som ikke går i harmoni med de fargene dere velger. Det vil gjøre at alle på bilde vil ha farger i samme tone. Det kan være for eksempel pudder-rosa, hvit, og lysegrønt. Eller det kan være mørkeblå, militærgrønt og brun for en mørkere tone.

 

3.Tenk helhet

Utover å tenke at fargene må koordineres for alle personene i bildet, er det også viktig å tenke en slags helhet rundt bildet. Det er viktig å ikke velge farger som bare vil “gli inn” i bilde og gjøre at personene på bilde blir borte. Hvilke farger vil gjøre at oppmerksomheten rettes mot personene på bilde? Du kan også tenke helhet når det kommer til hva som er flatterende for din kroppsform, og kle deg i klær som viser fremhever sider ved deg selv som du er ekstra fornøyd med. Kanskje du til og med kan tenke litt over hvor du skal henge bilde til slutt? Da vil det være lurt å trekke frem en farge fra omgivelsene bilde skal henge i, og bruke det bevisst til å skape en helhet. Det er også viktig at en person ikke “stjeler” all oppmerksomheten på et gruppebilde ved at de for eksempel har på seg en sterk farge.

Ønsker du derimot at personen skal stå ut, og stjele oppmerksomhet, i landskapet? Da kan du bruke sterke farger som blikkfang slik som under her.

Utsikt-fra-preikestolen

4. Prøv å unngå mønstre / striper!

Striper og mønstre kan fort virke veldig forstyrrende i et bilde. Det kan stjele oppmerksomhet fra personene, og skape uro. Derfor vil jeg anbefale og ikke bruke stripete eller mønstrete klær, og også unngå klær med logoer og påtrykk. Det er svært forstyrrende å se på et romantisk bilde på en strand, også står det “Nike – just do it!” midt på brystet til personen i bilde. Det er jo selvfølgelig greit med litt mønster, så lenge de ikke skaper en slags “kræsj” i bilde. Under ser du eksempel på rutete skjorte som ikke er for forstyrrende. Hadde dette derimot vært et gruppebilde hvor noen hadde solide farger og en person hadde rutere skjorte, ville det i større grad ha forstyrret.

Enkeltportrett-Drammen-Ypsilon

5. Velg deg ett smykke

Ett smykke eller en klokke er fine detaljer og ha med seg på bilde. Du må passe på at det ikke er detaljene som stjeler all oppmerksomheten. Klarer du å finne et smykke som passer fint inn i helheten, men samtidig gir det “lille ekstra” til et bilde? Under ser du et eksempel på akkurat det, klokken og skjerfet til jenta på bilde er fine detaljer i et ellers ganske nøytralt bilde, men de er ikke så store at de stjeler oppmerksomheten vekk fra smilet.

forlovelsesfotografering-Drammen

 

Husk at du kan kontakte meg på e-post dersom du har noen spørsmål. Jeg vil ta kontakt med deg så fort som mulig. Her kan du se noen eksempler på bilder jeg har tatt av både par, barn og andre oppdrag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *